Mit is jelent nekünk a kékfrankos?

Erre keresvén a választ Dlusztus Imre 2022. június 10-én egy konferenciát szervezett Villányban, a Günzer Tamás Pincészetében.

 

Szerte az országból 6 borvidék 10 pincészete képviseltette magát. A résztvevők 2-2 bor bemutatása mellett 10-10 percet kaptak, hogy megosszák velünk a fajtához való viszonyukat és a vele kapcsolatos jövőbeli elképzeléseiket.

Óriási megtiszteltetés számunkra előadóként résztvenni, képviselve az #egriborvidék -et, a Villányban @gunzertamaspinceszete által szervezett, és megrendezésre került Kékfrankos Szakmai Napon.

Számunkra nagyon fontos a #kékfrankos szőlő, nagy becsben tartjuk, így készülhet belőle a legcsodásabb bor

A Kékfrankos legfontosabb termelői Magyarország /7800 hektár/, Ausztria /3800 hektár/, Németország /1800 hektár/, Szlovákia /900 hektár/, de Romániában, Bulgáriában, Csehországban és az exjugoszláv államokban is találkozhatunk vele. 

   Annak ellenére, hogy nálunk van a legtöbb ültetvény belőle, az osztrákok Blaufränkisch néven tették fel a világ bortérképére. 

   Az utóbbi években borászaink a kárpát-medencei fajták felé fordulva újra kezdik felfedezni a kékfrankos értékeit.

A legtöbb borász törekedne rá, hogy kékfrankosból több kerüljön önállóan a palackokba, azonban annak ellenére, hogy igen zamatos bor készül az egyébként könnyen ter­meszthető szőlőből, nehezen eladható, így legtöbbször elházasítják, illetve a rozé alapboraként tekintenek rá. Ez a hungarikummá lett fajta kitűnő bort ad, ráadásul a könnyed, gyümölcsös változattól a komplex, fajsúlyos tételekig több változatot produkál.

A házigazda Günzer Tamás a köszöntőjében elmondta, ő maga is nagyon szereti a kékfrankost: nagy lehetőségeket lát benne, gyönyörű borokat lehet készíteni belőle.

 

Azonban nincs ma rangja a kékfrankosnak, pedig sokkal többre hivatott. A borászokat arra kérte, beszéljenek arról is, hogy a fajtának van-e jövője, illetve mit kellene tenni ahhoz, hogy igazán magas pontra tudják emelni.

Természetesen minket is megkérdeztek a fajtához való viszonyunkról.

 

Talán egy újságíró tollából érdekesebbnek hangzik a rólunk alkotott vélemény:

 

   „ Igazi meglepetést a rejtőzködő egri borász, Szuromi Mihály okozta. A fűszeres, szilvás, meggyes, ásványoktól vibráló bora és a fajtához való viszonya, igazán nagy megbecsülést váltott ki. Szerinte minden a termelőnél kezdődik. A borászoknak úgy kellene foglalkozniuk a fajtával, mint mikor a nagyi húslevest főz az unokájának, mivel a zacskós levesek ideje már lejárt. „

 

A kóstolás során a kiváló borok mellett a stílusirányzatok igen széles tárházát kaptam. Ez természetesen a sokszínűségünkből, klímától, talajtól, készítési módtól is függ. Sokak szerint ebben a változatosságban rejlik a magyar bor ereje, de exportra szánva a borkereskedők már nehezebben tudnának kiigazodni, a fogyasztókról nem is beszélve. Osztrák mintára egy kékfrankos bizottság sem lenne rossz, aki erre szakosodva teszi a dolgát. 

 

A kékfrankos megítélése más a szakemberek, a kereskedők és a fogyasztók körében, de mindegyik szegmensben megosztó.

Shopping Cart
Elmúlt már 18 éves? Az oldal alkohol tartalmú termékeket forgalmaz. Amennyiben elmúlt már 18 éves kérem lépjen be, egyéb esetben hagyja el az oldalt.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás